Residential building De Verkenner

A new residential tower is under construction on Churchilllaan in the Kanaleneiland district of Utrecht. This new 50-metre-tall tower will occupy a special position among the new developments of this typical post-war urban district and act as a gatekeeper for these developments. Marking the entrance to the district, the building will rise above the surrounding volumes. 

The concrete façade elements feature a tactile relief. That effect is strengthened even further by 13,000 tiles handmade by Royal Tichelaar. In collaboration with artist Milou van Ham 16 different verses will be pressed onto these tiles, thus enhancing the building’s identity and relation with its surroundings. The warm earth-colored tiles will give both residents and passers-by a friendly sense of home. The finishing with tiles continues on the underside of balconies and galleries, which are visible to people passing on the street below. The result is an inviting building that will stimulate a sense of community in the Kanaleneiland district.

Project data
Design: Mei architects and planners
Location: Churchilllaan, 3527 GW, Utrecht, Nederland
Client: Mitros
nieuws
© 2018 Koninklijke Tichelaar BV | Kalkovens 1, 8754 GP Makkum
all rights reserved | terms and conditions | privacy policy | disclaimer | cookies | home